خلاصه:

کاربرد گلیسیرین به عنوان مرطوب کننده برای درمان یا جلوگیری از خشکی، زبری، پوسته پوسته شدن، خارش پوست بسیار متنوع است. هم چنین از گلیسیرین می توان برای رفع تحریکات جزئی پوست مانند جوش های ناشی از پوشک در کودکان و سوختگی پوست در اثر پرتودرمانی بهره برد.

کاربردهای گلیسیرین

کاربردهای گلیسیرین
کاربرد گلیسیرین به عنوان مرطوب کننده برای درمان یا جلوگیری از خشکی، زبری، پوسته پوسته شدن، خارش پوست بسیار متنوع است. هم چنین از گلیسیرین می توان برای رفع تحریکات جزئی پوست مانند جوش های ناشی از پوشک در کودکان و سوختگی پوست در اثر پرتودرمانی بهره برد.
گلیسیرین چیست؟
گلیسیرین که به عنوان گلیسرول نیز شناخته می شود، یک ترکیب طبیعی است که از روغن های گیاهی یا چربی های حیوانی حاصل می شود. گلیسیرین یک مایع شفاف و شربت مانند، بی رنگ، بدون بو و با طعم شیرین است.
گلیسیرین یک ماده مرطوب کننده است، نوعی ماده مرطوب کننده است که آب را از سطح عمیق تری از پوست و هوا به لایه بیرونی پوست می کشد.
در محصولات مراقبت از پوست، معمولاً از گلیسیرین بهمراه مواد جاذب رطوبت، نوع دیگری از ماده مرطوب کننده، برای به دام انداختن رطوبت موجود در پوست استفاده می شود.
طبق یک مطالعه معتبر در سال 2016، گلیسیرین "موثرترین ماده مرطوب کننده" در مقایسه با بسیاری دیگر از جمله اسیدهای آلفا هیدروکسی (مانند اسید لاکتیک و اسید گلیکولیک)، اسید هیالورونیک، پروپیلن گلیکول و بوتیلن گلیکول، سوربیتول و اوره است.
 
تفاوت نرم کننده و مرطوب کننده
باید توجه کنیم که میان عملکرد مرطوب کننده ها و نرم کننده ها تفاوت وجود دارد. نرم کننده ها موادی هستند که پوست را نرم و مرطوب کرده و خارش و پوسته پوسته شدن آن را کاهش می دهند. بعضی از محصولات (به عنوان مثال اکسید روی یا نفت سفید) بیشتر برای محافظت از پوست در برابر تحریک (به عنوان مثال در برابر رطوبت) استفاده می شوند.
خشکی پوست به دلیل از دست رفتن آب در لایه بالایی پوست ایجاد می شود. نرم کننده ها با تشکیل یک لایه روغنی روی لایه بالایی پوست، آب را به دام می اندازند واز خشک شدن پوست جلوگیری می کنند. نفت، لانولین، روغن معدنی و دی متیکون نرم کننده های رایج هستند.
 مواد مرطوب کننده، از جمله گلیسیرین، لسیتین و پروپیلن گلیکول، جاذب رطوبت هستند. این مواد آب را به لایه بیرونی پوست می کشند و در نتیجه خشکی آن را برطرف می کنند. بسیاری از محصولات همچنین دارای موادی هستند کراتین را که لایه بالایی سلولهای پوست را در کنار هم نگه می دارد نرم می کنند (از جمله اوره، اسیدهای آلفا هیدروکسی مانند اسید لاکتیک، سیتریک، گلیکولیک و آلانتوئین). این به ریزش سلولهای مرده پوست کمک می کند، آب در پوست بیشتر باقی می ماند و باعث می شود پوست نرم و لطیف شود.
کاربردهای گلیسیرین
گلیسیرین به عنوان یک ماده اصلی در تولید مرطوب کننده ها و لوسیون ها شناخته می شود. طبق مطالعه ای بر روی مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی در سال 2014، پس از آب و مواد معطر، گلیسیرین سومین بیشترین ماده ای است که در تولید مواد آرایشی استفاده می شود. هم چنین خرید و استفاده از گلیسیرین به شکل خالص محبوبیت روزافزونی پیدا کرده است.
تاثیرات گلیسیرین بر پوست
مطالعات نشان می دهد که گلیسیرین از طرق مختلف می تواند روی پوست شما تأثیر مثبت بگذارد و به نظر می رسد که استفاده از گلیسیرین در محصولات مراقبت از پوست کار درستی باشد.
طبق یک مطالعه معتبر در سال 2008، گلیسیرین می تواند به لایه خارجی پوست (که حاوی کراتین است) آب رسانی کند، عملکردهای مکانیکی و موانع محافظ پوست را بهبود بخشد، از پوست در برابر محرک های مختلف محافظت کند و روند بهبود زخم ها را تسریع بخشد.
آیا گلیسیرین می تواند باعث تحریک پوست شود؟
گلیسیرین برای مرطوب کردن پوست، آب را از نزدیکترین منبع گرفته و به لایه بالایی پوست شما می دهد. نزدیکترین منبع آب در واقع لایه های زیرین پوست شماست،. بنابراین، گلیسیرین می تواند بیش از حد آب لایه های زیرین پوست را جذب کند و باعث کم آبی و خشکی آن شود. اگر میزان مصرف گلیسیرین بیش از حد باشد، ممکن است در اثر خشکی زیاد پوست تاول بزند. به همین دلیل، بهتر است قبل از استفاده از گلیسیرین خالص روی صورت و پوست، آن را رقیق کنید تا چنین مشکلاتی به وجود نیاید.
بسیاری از طرفداران مواد آرایشی طبیعی، رقیق سازی گلیسیرین با گلاب را توصیه می کنند، زیرا گلاب باعث آبرسانی به پوست و تصفیه منافذ پوست می شود. یک مطالعه معتبر در سال 2011 نشان داد که گل رز اثرات آنتی اکسیدانی مثبتی بر روی پوست دارد. هم چنین در مطالعات اخیر نشان داده شده است که ترکیبی از گلیسیرین، هیالورونیک اسید و عصاره Centella asiatica عملکرد موانع محافظ پوست را تا 24 ساعت پس از استفاده بهبود می بخشد.
عوارض جانبی استفاده از گلیسیرین
اگرچه به نظر نمی رسد که گلیسیرین عوارض جانبی زیادی داشته باشد، اما از آنجا که یک ماده طبیعی است ممکن است باعث ایجاد واکنش های آلرژیک شود.  بنابراین پیش از استفاده باید مطمئن شوید که نسبت به آن حساسیت ندارید.
در صورتی که دچار قرمزی، خارش یا جوش های پوستی شدید باید بلافاصله استفاده از این محصول را متوقف کنید. به دنبال یک محصول جایگزین باشید که حاوی گلیسیرین نباشد و حتما برچسب مواد آرایشی و بهداشتی را که می خرید با دقت بخوانید.
سایر کاربردهای گلیسیرین
گلیسیرین علاوه بر خاصیت مرطوب کنندگی کاربردهای دیگری به عنوان ماده دارویی نیز دارد. به عنوان مثال، از گلیسیرین به عنوان ملین هایپیراسموتیک برای کشیدن آب به روده برای درمان یبوست نیز استفاده می شود. هم چنین برای انتقال دارو در بدن بیمار نیز کاربرد دارد. گلیسیرین می تواند به عنوان ماده شیرین کننده، غلیظ کننده و نگهدارنده نیز استفاده شود. سلامت و ایمنی گلیسیرین توسط سازمان جهانی غذا و دارو (FDA) تایید شده است.
جمع بندی
گلیسیرین، کاربردهای بسیاری دارد اما مهم ترین کاربرد آن در مرطوب کنندگی پوست است. تحقیقات نشان می دهد که گلیسیرین می تواند روی پوست شما تأثیرات مثبتی داشته باشد. با استفاده از گلیسیرین پوست لطیف تر می شود. البته در شرایط خاص، گلیسیرین ممکن است باعث کم آبی پوست شود، بنابراین حتما باید با آب یا مواد دیگری رقیق شود.
توجه داشته باشید که قبل از استفاده از گلیسیرین، حتما با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که گلیسیرین مناسب شما است و در شرایط فعلی سلامتی شما تاثیر منفی نخواهد داشت.
 
نظرات
5/5 0 0 0