skip to Main Content

کاربردهای بنزالکونیوم کلراید

5/5 - (1 امتیاز)

کاربردهای بنزالکونیوم کلراید

بنزالکونیوم کلراید یک ماده آلی است که در درجه اول به عنوان یک ماده ای ضد میکروبی و نگهدارنده و بعد به عنوان سورفاکتانت استفاده می شود و نیز به دلیل خواص آن در موارد زیادی کاربرد دارد که در ادامه این مقاله قرار است به توضیح این ماده و کاربردهای مختلف آن در صنعت بپردازیم.

بنزالکونیوم کلراید چگونه ماده ای است؟

کلرید بنزالکونیوم که با علائم اختصاری BZK،BKC،BAK،BAC نیز شناخته می شود و با نام تجاریZephiran نیز شناخته می شود نوعی سورفکتانت کاتیونی است. این ماده ترکیبی از یک نمک آلی است که به عنوان یک ترکیب آمونیوم چهارتایی طبقه بندی می شود و خاصیت ضد عفونی کننده دارد که بسته به میزان خلوص از بی رنگ تا زرد کم رنگ یافت می شود.

دیگر نام های بنزالکونیوم کلراید

بنزالکونیوم کلراید (BACs)، همچنین با نام های کلریدهای آلکیل دی متیل بنزیل آمونیوم، کلریدهای آمونیوم آلکیل دی متیل (فنیل متیل) کواترنر، ضد عفونی کننده کواتز، BAC، کلریدهای بنزالکونیوم و QAC نیز شناخته شده است.

تولید بنزوآلکونیوم کلرید

سنتز بنزالکونیوم کلرید بدین گونه انجام می شود که، دی متیل دودسیل آمین هیدروژن برومید پس از سنتز دودکانول،به دودسیل برومید تبدیل می شود، سپس با دی متیل آمین واکنش می دهد و تبدیل به بنزالکونیوم کلراید می گردد که در این صورت می توان گفت. فرمول و تکنیک سنتز مونومر بنزالکونیوم کلراید، متعلق به سنتز آلی است که سنتز آن براساس، آمید سوم آلکیل دی متیل، کلرید بنزیل و تیوکاربامید می باشد.

ویژگی های بنزالکونیوم کلراید

این ماده که دارای خواص و کاربردهای بسیاری است ویژگی های منحصر به فردی نیز دارد که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد.
ترکیب بنزالکونیوم کلراید به راحتی در اتانول و استون حل می شود.
انحلال آن در آب کند است و برای حل شدن محلول های آبی باید خنثی تا کمی قلیایی باشند.
محلول های غلیظ این ماده دارای طعم تلخ مانند بادام و بوی ضعیفی هستند.
کنسانتره های استاندارد آن به صورت محلول های ۵۰٪ و ۸۰٪ وزنی تولید می شوند و با نام های تجاری مانند BC50 ، BC80 ، BAC50 ، BAC80, و غیره به فروش می رسند.
این ماده به راحتی در اتانول و استون حل می شود و بنابراین کاربرد زیادی در پزشکی و دارو سازی دارد.
محلول بنزالکونیوم کلراید به هنگام لرزش کف می کند.
محلول آبی آن خنثی تا کمی قلیایی می باشد.

کاربردهای بنزالکونیوم کلراید

این ماده با دارا بودن خواص بسیار دارای کاربردهای بی شماری نیز در صنعت می باشد که می توان به موارد زیر اشاره کرد.

1- صنایع دارویی

از بنزالکونیوم کلراید نوع BAC50 به عنوان نگهدارنده در تولید داروهای چشمی، داروهای بینی، و حسی و همچنین بهینه سازی حساسیت و قدرت در فرمولاسیون استفاده می شود. از این ماده ضد عفونی کننده همچنین در کرم های درمان سوختگی و زخم و نیز اسپری های شست و شوی زخم ها مانند باکتین و لوزه های گلو و دهانشویه ها کاربرد دارد.

2- در مواد آرایشی و بهداشتی

بنزالکونیوم کلرید به عنوان عامل ضد باکتری، در صابون های آرایشی – بهداشتی و ضدعفونی کننده جایگزین تریکلوزان شده که سمیت و خطرات آن هنگام جذب از طریق پوست برای بدن کاملا شناخته شده است و نیز خاصیت آن در در طیف گسترده ای از ضد عفونی کننده های پوستی و دستمال مرطوب بهداشتی شناخته شده است و در محصولات مراقبت شخصی مانند ضد عفونی کننده دست و نیز در مواد آرایشی زیادی به کار می رود.

3- تصفیه آب و فاضلاب به کمک بنزالکونیوم کلراید

از این ماده در فرمولاسیون های مربوط به استخر های آب و تصفیه آب در برخورد با جلبک های مضر استفاده فراوان می شود.

4- پرورش آبزیان

از بنزالکونیوم کلراید BAC برای تصفیه آب در استخر های آبزیان برای از بین بردن انگل ماهی ها، ضد عفونی کننده آب و پیشگیری از بیماری های عفونی در ماهی ها و صدف ها و… استفاده می گردد.

5- حفاظت از چوب

از آنجا که BAC خاصیت ضد قارچی و ضد جلبکی بسیار بالایی دارد و در کنار سایر ترکیبات در فرمولاسیون های ترکیبی موثر واقع می شود از آن برای حفاظت از چوب در محیط زیست به عنوان جایگزین مناسب تری نسبت به بایوساید های حاوی کلرید استفاده می شود.

6- استفاده در صنعت کاغذ و پاپ

از بنزالکونیوم کلرید به عنوان یک میکروب کش عمومی برای کنترل خمیر و مدیریت بو در کارخانجات پاپ استفاده می شود همچنین برای کیفیت بیشتر در دستمال کاغذی ها به کار می رود و استحکام و خاصیت ضد الکتریسیته را به محصولات کاغذی می بخشد.

7- استفاده در صنعت نساجی

از بنزالکونیوم به عنوان محافظت کننده از الیاف طبیعی در برابر جلبک و قارچ و به عنوان دفع کننده حشرات استفاده می شود و نیز در رنگ آمیزی الیاف اکریلیک با رنگ های کاتیونی به عنوان یک نگهدارنده ثابت شناخته شده است.

8- صنعت چرم

از این ماده برای نرم کردن، مرطوب کردن، رنگرزی چرم و نیز به عنوان یک ماده ضد جلبک و ضد کپک استفاده می شود.

9- در خانه داری و باغداری

از بنزالکونیوم کلرید در برابر کپک، خزه، قارچ و جلبک یک کشنده و ضد عفونی کننده است و بنابراین برای تمیز کردن انواع سطوح در خانه ها و گلخانه ها و باغ ها، مسیر های و عرشه های چوبی مورد استفاده قرار می گیرد.

10 – مواد شیمیایی

ترکیبات آمونیوم چارتایی با توجه به این که قابلیت تجمع در سیستم های نفتی/آب، هوا/آب، امولسیفایر/ دی امولسیفایر و… کاربرد زیادی در صنعت مواد شیمیایی به عنوان رسوب کننده، کاتالیزور انتقال فاز دارد

11- استفاده از بنزالکونیوم کلراید در صنعت پوشش های پلیمر

از ترکیبات آمونیوم چهارتایی به طور گسترده ای به عنوان ضد الکتریسیته ساکن، امولسیفایر و نگهدارنده در صنعت پوشش استفاده می شود.

دیگر کاربردهای بنزالکونیوم کلراید

ضد عفونی کننده تخم مرغ پیش از انتقال به هچری
در کارخانه های جوجه کشی برای ضد عفونی به هچری ها و ضد عفونی سالن های مرغداری، قفس ها و لوازم مرغداری (آبخوری ها، دانخوری ها و…)
ضد عفونی جایگاه نگهداری دام ها، زایشگاه، گوساله دانی و بیمارستان ها
ضد عفونی کامیون های حمل و نقل مواد پروتئینی
ضد عفونی کفپوش، چکمه ها و سطوح و تجهیزات در کارخانه های صنایع غذایی
ضد عفونی حوضچه های ورودی وسایل نقلیه و عبور دام در مزارع پرورش دام و طیور و حوضچه های ورودی سالن های مرغداری
مزایای استفاده از بنزالکونیوم کلراید نسبت به مواد رقیب آن
طیف گسترده کاربردی دارد.
محصول مایع است و امکان استفاده از آن آسان می باشد. یعنی می توان از آن به صورت تزریقی نیز استفاده کرد.
دارای خواص پخش کنندگی خوبی است یعنی دیسپرس کننده موثری می باشد.
اثربخشی آن در دامنه متفاوتی از pH.

عوارض جانبی بنزالکونیوم کلراید

اگرچه از نظر تاریخی کلرید بنزالکونیوم به عنوان یک ماده نگهدارنده در فرآیندهای چشم پزشکی مصرف شده است اما سمیت و خاصیت تحریک کننده آن همراه با تقاضای مصرف کننده ، شرکت های دارویی را بر آن داشته است که تولید داروهای بدون مواد نگهدارنده را افزایش دهند یا مواد نگهدارنده را جایگزین آن کنند که آسیب کمتری دارند زیرا این ماده ممکن است عوارض و مضرات زیادی برای مصرف کنندگان آن به دنیال داشته باشد که در زیر به چند مورد اشاره می کنیم
بسیاری از فرمولاسیون های استنشاقی و اسپری بینی که به صورت انبوه به بازار عرضه شده اند ، حاوی کلرید بنزالکونیوم به عنوان ماده نگهدارنده هستند، اما علی رغم شواهد قابل توجهی که نشان می دهد این ماده می تواند بر حرکت مژگانی ، ترشحات موکوسیلیاری، بافت شناسی مخاط بینی، عملکرد نوتروفیل های انسانی و پاسخ لکوسیت ها به التهاب موضعی تأثیر منفی بگذارد و باعث آسیب به مصرف کننده شود.
اگرچه برخی از مطالعات هیچ ارتباطی بین استفاده از کلرید بنزالکونیوم در غلظت های زیر ۱/۰٪ در اسپری های بینی و رینیت ناشی از دارو پیدا نکرده اند اما برخی از محققان توصیه کرده اند که این ماده نباید در اسپری های بینی استفاده شود زیرا امکان ایجاد مشکلاتی مانند مشکلات تنفسی را برای فرد به همراه خواهد داشت.
استفاده از کلرید بنزالکونیوم در غلظت های معمول باعث تحریک بافت های گوش میانی می شود و سمیت آن برای گوش داخلی نیز مضراتی به همراه خواهد داشت.
مواجهه با این ماده با ایجاد آسم در برخی افرادی می شود که ارتباط زیادی با آن دارند.
اثرات قرار گرفتن در معرض کوتاه مدت بنزالکونیوم کلرید برای چشم خورنده و برای پوست تحریک کننده می باشد.
اثرات طولانی مدت در اثر تماس مکرر با بنزالکونیوم کلراید ممکن است باعث ایجاد بیماری درماتیت در برخی از افراد شود.

جمع بندی

در این مقاله راجع به ماده بنزالکونیوم کلرید؛ چگونگی ساخت آن؛ فواید، کاربرد های مختلف و مزایا و مضرات آن صحبت کردیم.
اگر قصد خرید مواد شیمایی مختلف از جمله بنزالکونیوم کلراید را به صورت های مختلف اعم از حضوری و به صورت آنلاین دارید، بهتر است از معتبر بودن تولید کننده یا تامین کننده اطمینان حاصل کنید تا محصول با کیفیتی به دست شما برسد.

This Post Has 0 Comments

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top